Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /hsphere/local/home/aaufk/aarhusultimate.dk/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Hvad er Ultimate? - Århus Ultimate

Hvad er Ultimate?

Ultimate Frisbee er verdens nyeste og sjoveste holdsport. Det er en no-contact sport med høj intensitet, og der stilles store krav til både fysik og teknik – selvom Ultimate kan spilles på alle niveau’er.

Med frisbee’en som omdrejningspunkt har Ultimate elementer fra både fodbold, basketball samt amerikansk fodbold. Spillet blev opfundet i 1968 af to amerikanere, og bliver i dag spillet i de fleste af verdens lande. I Danmark spilles ultimate både udendørs og indendørs. Nedenfor kan du læse om hvordan spillet foregår.

Udover at spille ultimate, er ultimate-miljøet kendetegnet ved et socialt liv fuld af fest, farver, sjov og ballade. Til enhver ultimate turnering er der mindst én fest, og her i Århus gør vi meget ud af at mødes uden for banen og have det sjovt. Når vi er til turneringer har vi det også sjovt, og det sker ikke sjældent at vi vinder festen!

Da ultimate blev opfundet forsøgte man at tage de bedste elementer fra alle andre holdsports- grene. Resultatet skulle blive den ultimative sportsgren, og derfra stammer spillets navn.

Ultimate banen

Ultimate spilles af to hold, der skal forsøge at score mål i modstandernes målzone. Da det ikke er tilladt at løbe, når man har discen (frisbee’en) i besiddelse, skal det angribende hold hele tiden være i stand til at få en ny spiller i fri position til at modtage en aflevering.

Sådan er en udendørs ultimate bane opbygget:

Ultimate bane

Banen er 100 meter lang og 37 meter bred (40 meter lang og 20 meter bred indendørs). Hvert hold består af op til 21 spillere, hvoraf syv spillere er på banen ad gangen (5 indendørs). Udskiftninger kan foretages efter scoringer, i halvlegen eller ved skader. I turneringer spilles kampe på point.

I danmarksturneringen spilles der til 15 point, men alt mellem 11 og 21 -point er almindeligt. Det kan aftales at spille på tid (og det var tidligere reglen), men kampe til et bestemt antal point for­hindrer henholdende spil.

Sådan spilles Ultimate Frisbee

Discen kan afleveres i alle retninger. Når en spiller griber en aflevering, skal han/hun stoppe ”hurtigst muligt”. Kropskontakt er i princippet forbudt, men kan ikke helt undgås. Discen er ”ude”, når den rører jorden uden for banen, eller røres af en spiller der rører jorden uden for banen. Der er scoret, når en spiller griber en aflevering fra en medspiller, mens han/hun er inde i modstandernes målzone.

Angrebet brydes hvis:

  • en modtager taber en aflevering
  • en modspiller griber en aflevering
  • en modspiller blokerer en aflevering
  • afleveringen rammer jorden

Angrebet fortsætter altså kun, hvis afleveringen gennemføres. I alle andre tilfælde sker der en ”turnover” (det andet hold erobrer rettigheden til discen). Hvis en forsvarer forsøger at gribe en aflevering, men taber den, er afleveringen heller ikke gennemført. Forsvareren, der tabte discen, kan altså samle den op og starte et kontra­angreb.

Afleveringsreglerne betyder, at kun et hold har ”retten til at angribe”. Hvis discen rammer jorden er der ingen grund til at kaste sig ned for at få fat i den. Det hjælper ikke at ”komme først”, hvis man ikke har retten til angrebet.

Vil du prøve Ultimate Frisbee? Læs mere her.

Spirit of the Game

Ultimate Frisbee spilles uden dommere, også på højt niveau, reglerne bygger på spillernes gensidige respekt. Reglerne er bygget om omkring en række principper:

  • Alle kan kalde en fejl, de er involverede i.
  • Er der uenighed om fejlen, spilles situationen om.

Hvis fejlen er uden betydning for spillets udvikling, kan en spiller fra det hold, der har kaldt fejlen, råbe ”play on”, – og spillet fortsætter som intet var hændt.

I situationer, hvor der skal foretages skøn (fx om discen gribes uden for banen), dømmer de spillere, der har det bedste overblik.

Læs mere om Ultimate Frisbee på frisbee.dk.

Følg os på facebook!